Hét streekproduct van Oostende de garnaalkroket
De geur van de zee, het geratel van de netten en de zilte wind die over de haven blaast, Oostende en garnalen zijn al eeuwenlang onafscheidelijk. Wat ooit begon als het harde werk van stoere vissers die met hun paard het water in trokken, groeide uit tot een van de meest geliefde culinaire tradities van onze kust. Lees hier alles over onze nationale trots, de garnaalkroket!
Wist je dat… de Oostendse garnaalkroket erkend is als Vlaams streekproduct
De Oostendse garnaalkroket is door het VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, erkend als Eetbaar Erfgoed. De kroket is gemaakt met handgepelde garnalen, die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet uit minstens 30 procent garnalen bestaan en ze moet gemaakt zijn binnen een straal van 10 kilometer rond Oostende.
Garnaalkrokettenfestival
Elk jaar in oktober wordt Oostende het mekka voor fijnproevers én liefhebbers van de zilte smaak van onze Noordzeegarnaal. Het Garnaalkrokettenfestival brengt de rijke traditie van de Oostendse garnaal tot leven, en dit jaar vond de vijfde editie plaats van 11 tot 13 oktober 2025 in de sfeervolle ACEG Wellington Hippodroom.
Bezoekers konden proeven van de meest ambachtelijke garnaalkroketten en stemmen op hun favoriet. Dit jaar sleepte restaurant North opnieuw de publieksprijs in de wacht, terwijl de vakjury onder leiding van sterrenchef Martijn Defauw koos voor Mac Moules, Cultuurcafé De Grote Post en 't Zeezotje als de top 3 van 2025. Laten dit nou net ook de favorieten zijn van ons team!
Goed nieuws voor iedereen die er volgend jaar bij wil zijn: de editie 2026 staat al gepland op 10, 11 en 12 oktober. Noteer de data en wees er snel bij want tickets zijn vaak snel uitverkocht!











